Snöröjningskaos i Solna

De gångna dygnen har vi fått uppleva mer snö än på länge. Värsta snöfallet i Stockholmsregionen sedan man började föra statistik säger tidningarna. Normal vinternederbörd säger norrlänningar.

Vi är nog alla överens om att den snömängd som kom under onsdagsdygnet var extrem, MEN den kom inte överraskande. SMHI hade förvarnat om detta i över en vecka. De entreprenörer som åtagit sig uppdraget under nya avtalet hade väldigt god tid att mobilisera sina resurser och skaffa adekvat kapacitet samt förbereda en struktur för arbetets genomförande.
Tyvärr kan vi boende i Solna konstatera att de fallerade kapitalt. Och det är ledsamt för alla äldre, barnfamiljer och personer som är beroende av att infrastrukturen fungerar någorlunda väl även efter kraftiga snöoväder.
Nu fick vi erfara stängda skolor, skolor och dagis utan både en del personal och lunchmat, halkolyckor och en väldans massa oreda i trafiken.

 

Solnapartiet gav sig ut i och runt Solna för att se hur väl snöröjningsorganisationen ändå lyckats återta någon form av struktur i sitt arbete under natten. Det slutade ju ändå snöa innan midnatt. Tyvärr kan vi konstatera att det fanns mycket i övrigt att önska:
Stråketvägens trottoar utanför vårdcentralen, äldreboendet och Råsunda skola var inte upplogad samt sandad. Ironiskt nog kom ambulansen samtidigt med blåljus för ännu en utryckning samtidigt som vi var utanför skolan.
Småvägar och trottoarer inne i Råsunda var inte upplogade. Det stora cykelstråket från Lötsjöområdet genom Sjövägen in i Solna var plogad först efter Råstavägen. I företagskvarteren runt Vreten var det bara upptrampat av fotgängares fötter. Ingen sand. Här går det dagligen flera tusen personer till de olika kontorsbyggnaderna.
I Huvudsta såg vi flera handikapp-platser som är helt insnöade, fast de skall vara prioriterade enligt det avtal som man nu effektuerat.

 

Vi måste som kommun ta ett större ansvar för att det finns en beredskap hos våra entreprenörer. Alla företag försöker tjäna pengar och man testar var gränsen går hos kunden. Det måste vara kommunens ansvar att genomlysa entreprenörernas arbete så att vi vet att de kommer agera på ett önskvärt sätt!

I vår Youtube-kanal har vi lagt ut ett klipp som visar hur läget var under torsdag förmiddag:
Länk till klippet